Artikelen - Nostalgie Dancings : Boccaccio Destelbergen

De Boccaccio is opgericht in 1963 aan de Solariumdreef te Destelbergen. Omdat het gebouw gelegen was aan een vijver richtte men het gebouw in als een schip. Heel wat stukken werden gekocht uit oude schepen. De naam Boccaccio hadden ze overgenomen van een discotheek uit de Spaanse hoofdstad Madrid.


De Boccaccio groeide al vlug uit tot de meest trendy discotheek in Gent en omstreken en bracht Disco, Soul, Funk en Popcorn…de typsiche sound zeg maar van de jaren ’70. Lange haren, wijde pijpen, … het was er allemaal. De meest bekende dj’s van toen waren Dick Van Gelder en Phill Watts. De discotheek bleef jarenlang succesvol tot in 1985 net naast de Boccaccio een nieuwe discotheek werd gebouwd: de Carrera. Vernieuwing kon natuurlijk niet uitblijven en Dirk en Robert zetten alles op alles om hun droom waar te maken.

Men ging zelfs naar England om te kijken hoe ze het ginder aanpakten. Het resultaat kwam er in 1986: het werd de grootste discotheek van het land met alle nieuwe snufjes in licht en klank. En ook de naam kreeg een chique élan: Boccaccio Life International. Een naam vol ambitie… terecht zo bleek. Waarschijnlijk wist men toen niet wat de de Boccaccio zou teweeg brengen. De discotheek groeide in geen tijd uit tot de meest trendszettende van gans België en verwierf in naam en faam in binnen- en buitenland.

Boccaccio Life

Boccaccio bracht namelijk een nieuwe soort muziek, genaamd ‘New Beat’ … later overgaand in house. De dj’s brachten een nieuwe cultuur op gang die nooit meer te stoppen zou zijn. De Boccaccio was de eerst ‘megadancing’ op het vaste continent en werd de bakermat van de house-cultuur. Bekendste dj’s waren oa Olivier Pieters, Mike Thompson en Mario. Jammer genoeg kreeg de Boccaccio ook als eerste te maken met de intrede van drugs in Europa (in navolging van de USA) en alle problemen die een megadiscotheek met zich meebrengt. De discotheek moest in 1993 onherroepelijk zijn deuren sluiten… Nooit heeft een discotheek zo veel uitstraling, zoveel impact gehad als de Boccaccio. Misschien wel te vergelijken met Studio 54 in NY. Vele discotheekuitbaters probeerden later tevergeefs eenzelfde scenario te schrijven..geen enkele slaagde. De naam en faam van Bocaccio bleek uniek…Robert en Dirk schreven geschiedenis.

De naam Bocaccio werd ongelukkig verkocht aan een andere uitbater. Na jaren juridisch getouwtrek mocht de discotheek, tot ieders verbazing, in 2001 opnieuw zijn deuren openen. Het discotheekwereldje was intussen danig veranderd en plots terug op de rol gaan staan bleek niet zo evident. Toch slaagde men erin de discotheek nieuw leven in te blazen en zijn eigen plaats terug te geven in het Gentse uitgaansleven. Wel moest men een ander naam kiezen : het werd ??? Al komt de schitterende periode van eind de jaren ’80 nooit meer terug, de discotheek zoekt intussen zijn eigen weg….terug naar de top!